Conștiința și Sinele

Natura vieții este de a evolua. Cu toții vrem mai multă fericire, mai multă iubire, mai multă cunoaștere și mai multă putere de a realiza ce ne propunem și a ne simți împliniți. Dar hai să ne gândim, cum încercăm, cei mai mulți dintre noi, să facem aceste lucruri? Ne îndreptăm în afară, la nivelul de suprafață al vieții, într-un efort permanent de a controla realitatea mereu schimbatoare a circumstanțelor pe care le întâlnim. Suntem aruncați dint-o parte in alta, de parcă am încerca să navigam în ape învolburate într-o barcuță – când reușim să ne prindem de ceva ce pare căt de căt stabil, urmatorul val ne lovește zdruncinând imediat falsa senzație de siguranță.

Pentru cei mai mulți – asta este ce experimentăm în general în viață – nivelul de suprafață. Însă, la fel ca vastitatea oceanului, există o realitate mult mai profundă în interiorul nostru. Asta este realitatea minții noastre, a intelecului, a egoului, a adevăratului nostru Sine. Pentru a găsi acea împlinire pe care o căutăm, în loc să fim prinși în turbulențele existenței de la nivelul de suprafață al vieții zilnice, avem nevoie să experimentăm natura noastră interioară. Dorințele noastre reușim să le realizăm atunci când acționăm precis și eficient – iar acțiunile noastre sunt eficiente atunci când gandurile sunt precise și clare. Fără claritate, eforturile noastre se lovesc de dificultăți, pierdem atât de multă energie fără rezultatele dorite iar asta devine epuizant. Liniștea, creativitatea și claritatea vin din experimentarea directă a Sinelui interior. Când am mers dincolo de orice expresie a nivelului de suprafață, experimentăm nemarginirea pură a ființei noastre – conștiința pură. Liniștea și calmul propriei noastre conștiințe.

Consideră gândurile noastre, visele, sentimentele ca fiind niște imagini proiectate pe ecranul conștiinței noastre. O stare obosită și încărcată a conștienței noastre este ca un ecran murdar și deteriorat. Oricât de mult ar încerca cineva să proiecteze o imagine frumoasă pe un ecran distorsionat, adevărata valoare și frumusețe nu mai poate fi apreciată. 

O minte care este odihnită și clară, produce cele mai frumoase imagini. Ecranele conștienței noastre au suferit tot felul de influențe – unele sunt pure, curate și clare, altele au ceva distorsiuni și pete, sau bucăți rupte. Dacă vrem ca viziunea și experiența noastră asupra vieții să fie clară și împlinitoare, ecranul pe care ea este vazută, este nevoie să fie intr-o stare cât mai bună. Conștiința este ecranul ultim.

Rolul conștiinței este important. Fără conștiință, fară starea de a fi conștienți, nu am avea gânduri și nici dorințe sau planuri. Conștiința nu este un ecran pe fundal fără nicio funcție reală, Este un ecran activ, unul care generează chiar el imagini și filme. Tot ce noi plănuim, ne dorim și visăm vine din conștiința noastră și sunt expresii ale acesteia.

Apare întrebarea firească – Cum putem să îmbunătățim echipamentul nostru obscur, crăpat, într-un ecran care redă imaginile și filmele perfect clare și de calitate?

Dacă ne întoarcem la analogia noastră cu bărcuța, încercând să navigăm apele tulburi ale vieții – cu cât mai extinsă, mai profundă este conștiința noastră, cu atât este mai mare abilitatea noastră de a înțelege, a anticipa si a ghida cât mai conștient barca vieții noastre către mai multă împlinire și fericire.

Totul începe prin a merge în interior și a experimenta Sinele printr-o tehnică simplă, naturală care ne ia de la suprafața oceanului și ne duce către adancurile lui, până la cel mai profund nivel al oceanului. Această tehnică – Meditația Transcendentală – ne permite să plonjăm în adancime, să experimentăm Sinele – complet liniștit, nemișcat și netulburat. De acolo te vei bucura de cea mai frumoasă proiecție a vieții pe ecranul conștiinței tale.

Articole asemănătoare

Conștiința și Sinele

Natura vieții este de a evolua. Cu toții vrem mai multă fericire, mai multă iubire, mai multă cunoaștere și mai

 

Doresti sa te inscrii la o sesiune gratuita de introducere in meditatie transcedentala?

 

Inscriere